Monday, January 17, 2011

CONTEST CINTAI ALAM SEKITAR



@Yang selalu buat ialah, simpan kulit gula2 dalam poket seluar..Ntah ler, memang ada kesedaran sivik agaknya, memang x berani nak buang merata2. Terasa macam ada org tengok ajer.


@Memang sekarang ni dah disiplinkan diri pergi shopping kena bawak beg kitar semula. Sentiasa ada dalam henbeg, dalam kereta, dalam stroller anak...takut terlupa.


@Bawak trolley shopping bag kalau gi pasar malam..so x banyak guna plastic, semua sumbat dalam tu ajer

pic:mr.goog

@Pakai barangan 100% biodegreable~ semestinya barangan ecomax dari Cosway utk barangan keperluan harian seperti pencuci pinggan mangkuk, pembersih lantai, pencuci tandas, sabun basuh.

Kenapa pilih barang ecomax???? Sila baca kat LINK nih

@Selalu amalkan kitar semula. X kira lah surat khabar, plastik, botol atau pakaian.

 Alhamdulillah, my kid dah tahu guna ni..selalu tanya, "bottle in which colour, mama?"

 Kalau pakaian selalu letak dalam box nih..
Mane lah tau ada yg memerlukan..Luckily kat area rumah ada 2@3 box nih
So senang...kalau ada pakaian yg memang xleh pakai tu, normally kami letak dalam nih.

Sometimes bawak anak gi antar sendiri kat pusat Kitar Semula yg dekant ngan rumah nih.
Kat sana, kami luangkan masa tengok dowang pilih barang2. Pengajaran bermakna buat anak saya.

@Sebagai ibu, semestinya didikan awal tentang kebersihan harus diterapkan pada anak. Kena dedahkan pada anak supaya buang sampah ditempat yg disediakan, jangan buang merata2, jangan buang sampah dari 
kereta.
My baby at Taman Tasik Titiwangsa - last week

@Saya gunakan Philips energy saving bulb kat rumah saya. Mentol kuning tidak dibenarkan sama sekali.
Pic"mr.goog"

@Impian yg belum terlaksana, tapi memang berhajat utk memilikinya...


Honda Civic hybrid
pic"mr goog"

@Hindarkan pembakaran terbuka, dan berbudilah pada tanah. Nescaya banyak hasilnya. Tanam dan peliharalah pokok dipersekitaran. Memang banyak manfaatnya.


Waktu pagi...masih berkabus

Waktu petang

Gambar2 kawasan rumah kat kg yg di snap dari tingkap bilik..
cantik kan???

Jika kita prihatin, Insyallah, banyak jalan yg kita boleh lakukan utk membantu memelihara alam sekitar.
Kadang2 amalan harian kita banyak membantu usaha kita utk menjaga kebersihan alam sekitar.
Apa yg termampu kita laksanakan. Sekurang2nya kita berusaha utk memelihara bukan menambahkan
sengsara alam yg semakin dimamah usia ini.

 Kami di taman Pertanian & Taman Tasik Titiwangsa



2 comments:

AMMAR YASIR said...

Terima kasih sebab join contest ni

Mainur Hasnah said...

singgah dari blog ammar,.
bagus ada ibu yang mendidik anak begini :)

Post a Comment